Για να μην πούμε το νερό, νεράκι:     Λόγω της μείωσης των αποθεμάτων νερού στους ταμιευτήρες, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εφιστά την προσοχή όλων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη υδροδότηση του συνόλου των υδροδοτούμενων περιοχών. Η ευαισθητοποίηση και συμμετοχή όλων στην προσπάθεια ορθολογικής χρήσης είναι επιτακτική ανάγκη, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάντλησης των αποθεμάτων. Για το λόγο αυτό, οφείλουμε να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεχτικοί, καθώς η υπερκατανάλωση, η αλόγιστη χρήση νερού και η άσκοπη κατανάλωσή του πιθανόν να μας οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις. Ο Αντιδήμαρχος Τοτόμης Πρωτονοτάριος
Τελευταίες δημοσιεύσεις:

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Ευκαιρίες για 30.000 ανέργους νέους από 25 έως 29 ετών μέσω voucher

Έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσουν οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου για νέους ηλικίας από 25 έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας», από το οποίο θα ωφεληθούν 30.000 άνεργοι νέοι ηλικίας από 25 μέχρι 29 ετών. Ειδικότερα, από το συνολικό αριθμό των ανέργων, οι 12.000 θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ / ΤΕΙ και οι 18.000 θα είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σκοπός της δράσης «Επιταγή εισόδου για νέους ηλικίας από 25 έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας», είναι η επίτευξη μιας δομημένης πορείας εισόδου των άνεργων νέων στην αγορά εργασίας, προκειμένου να καταλήξει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα υλοποιηθεί μια ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνει τρεις ενέργειες:
  • Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 80 ωρών.
  • Πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας συνολικής διάρκειας 450 ωρών σε 2 φάσεις (200 ώρες θα αφορούν την ομαλή ένταξη και ενσωμάτωση του καταρτιζόμενου στο εργασιακό περιβάλλον της επιχείρησης – α΄ φάση και 250 ώρες θα αφορούν δεξιότητες που συνδέονται με τις προδιαγραφές της θέσης πρακτικής άσκησης – β΄ φάση). Η διάρκεια της πρακτικής άσκησης στο σύνολό της (α΄ και β΄ φάση), δεν θα υπερβαίνει τους 6 μήνες.
  • Υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των καταρτιζομένων από τον πάροχο κατάρτισης, πριν και κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης, που αφορούν:
    • στη διάγνωση και κατάλληλη σύζευξη των εκπαιδευτικών αναγκών – δεξιοτήτων των καταρτιζομένων με τις ανάγκες των επιχειρήσεων,
    • στην τοποθέτηση, παρακολούθηση και εποπτεία του καταρτιζόμενου από τον πάροχο κατάρτισης στην επιχείρηση πρακτικής άσκησης, μέσω του επόπτη Πρακτικής, και
    • σε επιπρόσθετες υπηρεσίες για τη μετατροπή της πρακτικής άσκησης του καταρτιζόμενου σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και την τοποθέτησή του στην επιχείρηση πρακτικής.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στο ποσό των 108 εκατ. ευρώ, ενώ το φυσικό αντικείμενο της δράσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30/06/2016.

Κριτήρια

Προκειμένου να συμμετάσχουν στο Μητρώο Ωφελουμένων του προγράμματος οι νέοι άνεργοι θα πρέπει:
  1. Για την κατηγορία Απόφοιτοι Πανεπιστημίων/ ΤΕΙ ηλικίας από 25 μέχρι 29 ετών:
    1. Να είναι κάτοχοι πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης της Ελλάδας ή του εξωτερικού αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ ή βεβαίωσης περί αναγνωρισμένων επαγγελματικών προσόντων, πτυχιούχων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης, από το ΣΑΕΙ ή το ΣΑΕΠ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
    2. Να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.
    3. Να έχουν γεννηθεί από 1.1.1985 έως και 31.12.1989.
    4. Να μην έχουν τη μαθητική, σπουδαστική ή φοιτητική ιδιότητα.
  2. Για την κατηγορία Απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας από 25 μέχρι 29 ετών:
    1. Να είναι κάτοχοι απολυτήριου Λυκείου/ΙΕΚ ή άλλου ισοδύναμου τίτλου σπουδών.
    2. Να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.
    3. Να έχουν γεννηθεί από 1.1.1985 έως και 31.12.1989.
    4. Να μην έχουν τη μαθητική, σπουδαστική ή φοιτητική ιδιότητα.
 Κάθε ενδιαφερόμενος ανεξάρτητα σε ποια ομάδα ωφελουμένων ανήκει, θα έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση συμμετοχής σε μια μόνο Διοικητική Περιφέρεια, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής του.

Εκπαιδευτικό επίδομα

Οι δικαιούχοι θα έχουν την ευκαιρία να καταρτιστούν μέσω των ΚΕΚ και θα κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση στις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Η συνολική αμοιβή για την κάθε θέση αναμένεται να διαμορφωθεί, από 2.280 ευρώ έως 2.550 ευρώ ανά εργαζόμενο, με προοπτικές να επιδοτηθούν στη συνέχεια οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα ώστε οι προσωρινές θέσεις απασχόλησης, να γίνουν μόνιμες.
Ειδικότερα, ανάλογα με την κατηγορία, τα εκπαιδευτικά επιδόματα θα διαμορφωθούν ως εξής:
  • Α’ κατηγορία (Απόφοιτοι Πανεπιστημίων/ ΤΕΙ ηλικίας από 25 μέχρι 29 ετών):
    • Το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης ανέρχεται για κάθε καταρτιζόμενο συνολικά σε 480 ευρώ (80 ώρες x 6 ευρώ/ώρα, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων κρατήσεων). Το επίδομα πρακτικής άσκησης για κάθε καταρτιζόμενο ανέρχεται συνολικά σε 2.070 ευρώ (920 ευρώ αντιστοιχούν στην πρώτη φάση και 1.150 ευρώ αντιστοιχούν στη δεύτερη φάση συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων κρατήσεων). Το συνολικό εκπαιδευτικό επίδομα (θεωρητική και πρακτική άσκηση) κάθε καταρτιζόμενου συνολικά ανέρχεται σε 2.550 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων κρατήσεων).
  • Β’ κατηγορία (Απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας από 25 μέχρι 29 ετών):
    • Το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης ανέρχεται για κάθε καταρτιζόμενο συνολικά σε 480ευρώ (80 ώρες x 6 ευρώ/ώρα, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων κρατήσεων).  Το επίδομα πρακτικής άσκησης για κάθε καταρτιζόμενο ανέρχεται συνολικά σε 1.800 ευρώ (800 ευρώ αντιστοιχούν στην πρώτη φάση και 1.000 ευρώ αντιστοιχούν στη δεύτερη φάση συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων κρατήσεων). Το συνολικό εκπαιδευτικό επίδομα (θεωρητική και πρακτική άσκηση) κάθε καταρτιζόμενου συνολικά ανέρχεται σε 2.280 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων κρατήσεων).

Κριτήρια επιλογής

Η επιλογή των ανέργων θα γίνει με μοριοδότηση, βάσει των παρακάτω κριτηρίων:
  • διάρκεια συνεχόμενης ανεργίας,
  • συνολικό εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό (οικον. έτος 2014),
  • συμμετοχή ωφελουμένων σε αντίστοιχες δράσεις.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Κάθε ενδιαφερόμενος για να εγγραφεί στο Μητρώο Ωφελουμένων και να συμμετάσχει στην παρούσα δράση πρέπει:
  1. Να συμπληρώσει και να υποβάλει σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω διαδικτύου, στην ειδική ιστοσελίδα (http://www.voucher.gov.gr) τη φόρμα «Αίτηση συμμετοχής», έως τις 15/09/2014.
  2. Να διαφυλάξει το αποδεικτικό της υποβολής της αίτησής του, το οποίο αναγράφει τον «Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ), καθώς και την ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της. Ο κωδικός ΚΑΥΑΣ είναι μοναδικός για κάθε αίτηση συμμετοχής, χορηγείται αυτόματα από το οικείο μηχανογραφικό σύστημα με την υποβολή της, αποτελεί το αποδεικτικό υποβολής της και χρησιμοποιείται αντί για το ονοματεπώνυμο του αιτούντος σε όλα τα έγγραφα (Μητρώα, πίνακες κ.ά.) που δημοσιεύονται στο πλαίσιο της παρούσας.
  3. Στη συνέχεια και εφόσον επιλεγεί βάσει των κριτηρίων και της διαδικασίας που περιγράφεται στην Πρόσκληση, θα εγγραφεί σε «Μητρώο Ωφελουμένων» και θα δικαιούται την «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας». Οι υπηρεσίες κατάρτισης θα παρασχεθούν από παρόχους κατάρτισης (Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης ΚΕΚ, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ κ.λπ.) που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα εγγραφούν στο Μητρώο Παρόχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :