Πώς ξεπεράστηκαν τα επικριτικά σχόλια και δόθηκε προθεσμία για το νέο υπόμνημα
«Μεταβαπτίσεις», όπως έλεγαν δικαστικοί κύκλοι, έγιναν σήμεραστην υπόθεση παραίτησης των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη.
Ειδικότερα, συνάδελφοι του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Φώτη Μακρή, που διεξήγαγε την έρευνα για τους λόγους, που οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς ζήτησαν την αντικατάστασή τους, τόνιζαν σήμερα ότι την περασμένη εβδομάδα στους Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη είχε δοθεί 5νθήμερη προθεσμία για να καταθέσουν υπόμνημα.
Ωστόσο, με την παρέλευση των δύο ημερών οι δύο εισαγγελείς κατέθεσαν κοινό υπόμνημα, χωρίς να επιφυλαχθούν για οτιδήποτε. Μάλιστα, στο υπόμνημά τους υπογράμμιζαν ότι «δεν θα χαθούν σε δυσώδεις ατραπούς ονοματολογίας». Από το γραφείο του κ. Μακρή, όπως έλεγαν συνάδελφοί του, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς «έφυγαν ικανοποιημένοι».
Όμως, με την αλλαγή του χρόνου, οι κύριοι Πεπόνης και Μουζακίτης «μεταβάπτισαν» το υπόμνημα, που είχαν καταθέσει, σε «συνοπτικό κοινό υπόμνημα», προσέθεταν οι συνάδελφοι του κ. Μακρή. Από την άλλη πλευρά, κύκλοι της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου «μεταβάπτισαν» την έρευνα του Φ. Μακρή σε «διευκρινίσεις», τις οποίες έδωσαν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς.
Είπαν, δηλαδή, ότι οι κύριοι Πεπόνης και Μουζακίτης κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για να αποφανθεί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αν θα διεξαχθεί προκαταρκτική έρευνα, ή αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες εξωεισαγγελικών προσώπων είτε πειθαρχικές ευθύνες εισαγγελικών λειτουργών.
Οι ίδιοι κύκλοι, εξάλλου, ανέφεραν ότι οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς κατά τις συναντήσεις που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα με τους κυρίους Τέντε και Παντελή ανέφεραν ονόματα προσώπων, που άσκησαν παρέμβαση στο έργο τους, σε υποθέσεις τις οποίες χειρίζονται (κατά τους ισχυρισμούς πάντα των δύο οικονομικών εισαγγελέων), όμως με έναν νεφελώδη τρόπο και χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία.
Αντίθετα, στον κ. Μακρή δεν έγινε καμία αναφορά ονομάτων από τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς.
Πάντως, υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί ο αντεισαγγελέας του ΑΠ έδωσε προθεσμία δύο ημερών στους κυρίους Πεπόνη και Μουζακίτη για να καταθέσουν νέο υπόμνημα. Της προθεσμίας είχε προηγηθεί χθες, 2 Ιανουαρίου 2012, αίτημα των δύο οικονομικών εισαγγελέων να καταθέσουν υπόμνημα, αφού και το πρώτο που είχαν καταθέσει ήταν «σημείωμα», υπόμνημα στο οποίο -πως έχει δηλώσει ο κ. Μουζακίτης- θα αναφερθούν και συγκεκριμένα ονόματα.
Το πλήρες κείμενο του αιτήματος των κυρίως Πεπόνη και Μουζακίτη, με το οποίο ζητούν να καταθέσουν υπόμνημα.
«Προς τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Αίτηση
Με τον υπ' αριθμ. πρωτ. 5479α'/29.12.2011 έγγραφον του αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Φωτίου Μακρή, μας ετέθη προθεσμία πέντε εργάσιμων ημερών, από της κοινοποιήσεως του, την 29.12.2011, προκειμένου να παράσχωμεν έγγραφες διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της υπ' αριθμ. πρωτ. 9682/28.12.2011 αιτήσεως παραιτήσεως μας υπό τις θέσεις μας ως εισαγγελέων οικονομικού εγκλήματος (τακτικού και αναπληρωτού).
Σκοπούντες να ανταποκριθούμε καταθέτοντας εις τον παραγγείλλαντα σχετικώς κ. Εισαγγελέα αναλυτικές διευκρινίσεις, εν συνεχεία των προηγηθεισών προφορικών προς τον κ. εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ν. Παντελή, αλλά και του εγγράφου συνοπτικού κοινού υπομνήματος μας προς τον αντεισαγγελέα κ. Φώτιο Μακρή, που παρέσχε μία συνοπτική πρόχειρη πρώτη εικόνα, αιτούμεθα με την παρούσα αντίγραφον της πράξεως αρχειοθετήσεως της υποθέσεως, εις την οποίαν κατά την ειδησεογραφίαν, προέβη ο κ. Φώτιος Μακρής, προτιθέμενοι εν πάση περιπτώσει να προσκομίσωμεν εντός της ταχθείσης νομίμου προθεσμίας, τις πλήρεις και αναλυτικές έγγραφες διευκρινίσεις μας.
Αθήνα, 2.1.2012».
Για την ιστορία υπενθυμίζεται ότι:
Τέσσερις μέρες πριν την εκπνοή του 2011 (28.12.2011) οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης υποβάλλουν γραπτώς αίτημα αντικατάστασής τους (παραίτησής τους) από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.
Στο αίτημα αντικατάστασης κάνουν λόγο για παρεμβάσεις και προσκόμματα στο έργο τους και συγκεκριμένα υπογραμμίζουν: «Δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση, πολλώ δε μάλλον δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε ένα άλλοθι και μία θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος».
Παράλληλα, στην αίτηση αντικατάστασής τους οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί επισημαίνουν ότι με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών επιχειρείται η αντικατάστασή τους.
Η αντικατάστασή τους επιχειρήθηκε με τροπολογία, η οποία ανέφερε ότι η θέση του οικονομικού εισαγγελέα θα καλύπτεται από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και όχι από εισαγγελέα Εφετών, όπως είναι οι κύριοι Πεπόνης και Μουζακίτης.
Την ίδια μέρα (28.12.2011) οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης με κοινή ανακοίνωσή τους καλούν τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς να καταθέσουν συγκεκριμένα στοιχεία, καθώς σε αντίθετη περίπτωση συμβάλλουν στη δημιουργία «γκρίζων ζωνών που τόσο πολύ έχουν δηλητηριάσει τα τελευταία χρόνια τον δημόσιο βίο». Οι δύο υπουργοί ζητούν να επιληφθεί αμέσως του θέματος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες.
Όπως ανέφεραν δικαστικοί κύκλοι, μετά την έκδοση της κοινής δήλωσης των κυρίων Βενιζέλου και Παπαϊωάννου πραγματοποιήθηκαν δύο πολύωρες συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών.
Την επόμενη ημέρα (29.12.2011) ο κ. Τέντες διατάζει τον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου και επιθεωρητή των δικαστών και των δικαστηρίων, Φ. Μακρή, να διεξάγει επείγουσα έρευνα για τα όσα επικαλούνται οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς στο αίτημα αντικατάστασής τους. Οι δύο καλούνται από τον επιβλέποντα το οικονομικό έγκλημα Νίκο Παντελή να παρέχουν προφορικές εξηγήσεις. Ακολουθεί συνάντησή τους με τον κ. Τέντε.
Οι κύριοι Πεπόνης και Μουζακίτης αναφέρουν στους κυρίους Τέντε και Παντελή ονόματα προσώπων που «παρενόχλησαν» το έργο τους.
Στο μεσοδιάστημα γίνεται συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας και του κ. Τέντε, όπου γίνεται και ειδική αναφορά στο θέμα Πεπόνη-Μουζακίτη. Ο πρωθυπουργός ζητεί να διαλευκανθεί το συντομότερο δυνατό το όλο θέμα και να κατατεθούν ονοματεπώνυμα, εάν υπάρχουν.
Ακολούθως (30.12.2011), οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς προσέρχονται στον κ. Μακρή και καταθέτουν υπόμνημα δύο σελίδων (σσ. το πλήρες κείμενο έχει αναρτηθεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 30.12.2012). Δηλώνουν ότι είναι εισαγγελείς του οικονομικού εγκλήματος και παραμένουν στις επάλξεις και διευκρινίζουν ότι «ό,τι είχαν να πουν, το είπαν στο υπόμνημά τους». Σε αυτό σημειώνουν ότι: «Δεν θα χαθούμε σε δυσώδεις ατραπούς ονοματολογίας, αναλισκόμενοι σε ενασχόληση με το αυτονόητο και πασίδηλον, δυστυχώς, της νεοελληνικής πραγματικότητας».
Ο κ. Μακρής σε έγγραφό του προς τον κ. Τέντε (30.12.2011) αναφέρει ότι αποκλειστικός λόγος που οδήγησε τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς στο να υποβάλουν την παραίτησή τους, ήταν η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία στην ουσία τούς καταργούσε, ενώ αναφέρει ότι από την έρευνα, που διεξήγαγε, δεν προέκυψε ότι επιχειρήθηκε από οποιονδήποτε παρέμβαση στο έργο των δύο εισαγγελικών λειτουργών.
Ακόμη, ο αντεισαγγελέας του ΑΠ, στο πόρισμά του, σημειώνει ότι η υποβολή του αιτήματος παραίτησης των Πεπόνη και Μουζακίτη οφείλεται στον παρορμητισμό τους και την υπερβολική ευαισθησία τους (σσ. το πλήρες κείμενο αμαρτήθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 30.12.2012).
Ακολουθούν επικριτικά δημοσιεύματα του Τύπου και των ηλεκτρονικών Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης.
Με δηλώσεις του (2.1.2012), ο κ. Μουζακίτης εκφράζει την απορία γιατί αρχειοθετήθηκε η υπόθεση από τον κ. Μακρή τη στιγμή που ο ίδιος και ο κ. Πεπόνης έχουν λάβει προθεσμία πέντε ημερών να υποβάλουν υπόμνημα, αφού, αυτό που κατέθεσαν προ ημερών ήταν «πρόχειρο σημείωμα». Επιπλέον, κάνουν γνωστό ότι στους προϊσταμένους τους (κυρίους Τέντε και Παντελή) έχουν αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα, τα οποία θα επαναλάβουν στο υπόμνημά τους.
Κατόπιν αυτών, σήμερα το πρωί ο κ. Μακρής τους έδωσε προθεσμία για να καταθέσουν νέο υπόμνημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου