Για να μην πούμε το νερό, νεράκι:     Λόγω της μείωσης των αποθεμάτων νερού στους ταμιευτήρες, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εφιστά την προσοχή όλων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη υδροδότηση του συνόλου των υδροδοτούμενων περιοχών. Η ευαισθητοποίηση και συμμετοχή όλων στην προσπάθεια ορθολογικής χρήσης είναι επιτακτική ανάγκη, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάντλησης των αποθεμάτων. Για το λόγο αυτό, οφείλουμε να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεχτικοί, καθώς η υπερκατανάλωση, η αλόγιστη χρήση νερού και η άσκοπη κατανάλωσή του πιθανόν να μας οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις. Ο Αντιδήμαρχος Τοτόμης Πρωτονοτάριος
Τελευταίες δημοσιεύσεις:

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

«Κολατσιό» για τους τροϊκανούς...

thumb
Στον πάγκο του... χασάπη έχουν αποθέσει τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης 150.000 δημόσιους υπαλλήλους, προκειμένου να τους ξαποστείλουν στην ανεργία. Τα υπουργεία, με τη βοήθεια ειδικών ιδιωτικών εταιρειών, ετοιμάζονται να ξαποστείλουν,
μέχρι το τέλος του χρόνου, 30.000 δημοσίους υπαλλήλους προκειμένου να εξευμενίσουν την... οργή της τρόικας. Τα δύο υπουργεία έχουν διορία σχεδόν έναν μήνα για να...
ετοιμάσουν την εφεδρεία Νο 2, και ειδικότερα πριν το κλιμάκιο των τροϊκανών επιστρέψει στη χώρα, στα μέσα του Ιανουαρίου.
Αυτές τις μέρες τα υπουργεία περιμένουν να δουν την απόδοση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας στους δημόσιους υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο υπουργεία προσανατολίζονται σε πρώτη φάση να επεκτείνουν το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας το 2012 και στους τομείς που εξαιρέθηκαν, όπως η Υγεία και η Παιδεία, ενώ υπάρχουν και βάσιμες... υποψίες ότι το μέτρο θα επεκταθεί και στις ένοπλες δυνάμεις.
Ταυτόχρονα, Ρέππας και Βενιζέλος βολιδοσκοπούν το ενδεχόμενο να κλείσουν σε μια νύχτα με πρωθυπουργική απόφαση έναν μεγάλο ζημιογόνο φορέα του Δημοσίου προκειμένου να... περάσουν τις εξετάσεις της τρόικας εν όψει του νέου δανείου.
Από εκεί και μετά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας αναμένεται να επεκταθεί και στους εργαζόμενους που είναι κάτω των 53 ετών και τους υπολείπονται μερικά χρόνια (5 με 8) μέχρι να συνταξιοδοτηθούν.
Η διαδικασία που προκρίνεται για αυτήν την περίπτωση, προκειμένου να μην υπάρξουν μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, είναι η απόδοση πλασματικών συντάξιμων χρόνων. Δηλαδή θα απολυθούν, αλλά, όταν φτάσουν στην ηλικία  των 55 ετών, θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πλήρως.
Αναδρομική εφαρμογή
Στο μεταξύ, την αναδρομική εφαρμογή της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας των δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου προβλέπει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του υπουργείου Οικονομικών.
Επιχειρείται έτσι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με όσους εργαζόμενους είχαν προϋπηρεσία και σε άλλους φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα και η οποία πρέπει να συνυπολογιστεί προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία. Μάλιστα κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει ρύθμιση για αναδρομική εφαρμογή του μέτρου, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις στη βεβαίωση της ακριβούς προϋπηρεσίας από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Έτσι ορίζεται πως, εάν κάποιοι υπάλληλοι δεν τεθούν σε εφεδρεία από την 1η Ιανουαρίου 2012, αλλά στη συνέχεια διαπιστωθεί πως έχουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής - δηλαδή τα απαιτούμενα χρόνια προϋπηρεσίας -, τότε το μέτρο θα ισχύσει και γι’ αυτούς. Θα ισχύσει μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012, γεγονός που στην πράξη συνεπάγεται πως για όσους μήνες του επόμενου έτους έχουν καταβληθεί κανονικά οι αποδοχές τους θα υπάρξει αναδρομική περικοπή με δεδομένο πως όσοι υπάγονται στην εφεδρεία λαμβάνουν μόνο το 60% των βασικών αποδοχών.
Με άλλη διάταξη καθίσταται σαφές πως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου οφείλουν να προσκομίσουν τις βεβαιώσεις για τυχόν προϋπηρεσία σε άλλον φορέα. Παράλληλα ορίζεται πως, σε περίπτωση μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων που αποχωρούν λόγω εφεδρείας και διαθέτουν διαδοχική ασφάλιση, η καταβολή της σύνταξης από τον άλλο φορέα θα γίνεται ταυτόχρονα με αυτήν του Δημοσίου και θα είναι πλήρης.
Ουσιαστικά, δεν θα λαμβάνονται υπόψη τυχόν διαφορετικά όρια ηλικίας που μπορεί να προβλέπει ο άλλος ασφαλιστικός φορέας και δεν επέτρεπαν την καταβολή σύνταξης αμέσως.
Μέσα στο 2012 θα κάνουν την εμφάνισή τους και οι ιδιώτες στο Δημόσιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδιωτικές εταιρείες θα αναλάβουν να καταργήσουν τις περιττές οργανικές θέσεις του Δημοσίου μέσω των νέων Οργανισμών των υπουργείων ή των δημόσιων επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα θα γίνει και νέα απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς, όπως φαίνεται, η απογραφή Ραγκούση δεν βασιζόταν σε... πραγματικά δεδομένα.
Οι ιδιώτες θα αρχίσουν να ψάχνουν τα στοιχεία των δημόσιων υπηρεσιών από τη νέα χρόνια, οπότε θα έχει κριθεί και ο βαθμός επιτυχίας των προγραμμάτων της εφεδρείας και της προ-συνταξιοδοτικής κατάστασης. Το έργο «παροχή Συμβουλευτικού Έργου για την αναμόρφωση του Ελληνικού Διοικητικού Συστήματος» θα στοιχίσει αρχικά 60.000 ευρώ στο Δημόσιο.
Μία από τις υποχρεώσεις που θα αναλάβουν οι ιδιώτες θα είναι και η μελέτη για την «κατάργηση υφιστάμενου οργανωτικού σχήματος - οργανικών θέσεων και σύσταση νέου οργανωτικού σχήματος (γενικές διευθύνσεις, διευθύνσεις, τμήματα κ.λπ.) και οργανικών θέσεων». Όσες θέσεις εργασίας κριθεί ότι πρέπει να καταργηθούν, τόσος θα είναι ο αριθμός των υπαλλήλων που θα αποχωρήσει.
Άρση μονιμότητας
Άλλωστε μέσα στο 2013 η Βουλή θα μπορεί να αναθεωρήσει το σύνταγμα και να προχωρήσει στην άρση της μονιμότητας. Μέχρι τότε θα έχουν γίνει οι μελέτες ώστε μετά να γίνουν οι απολύσεις. Προς το παρόν δείχνει ότι ο μόνιμος υπάλληλος δεν μπορεί να απολυθεί εύκολα.
Μαζί με την αξιολόγηση των υπηρεσιών θα κατατεθούν και προτάσεις για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θεωρούν πως μία από τις αρνητικές επιπτώσεις της εφεδρείας ήταν η βιαστική αποχώρηση στελεχών του δημόσιου τομέα με μεγάλη εργασιακή εμπειρία.
Η αξιολόγηση - διαχείριση του προσωπικού, αν θα γίνει από ιδιώτες ή από κάποιον άλλο κρατικό φορέα, θα ξεχωρίσει τους υπαλλήλους με προσόντα και μη κι έτσι θα οδηγηθούν εκτός Δημοσίου όσοι δεν έχουν μεγάλη εργασιακή εμπειρία ή ενισχυμένη εκπαιδευτική κατάρτιση.
Συγκεκριμένα αναφέρεται πως η αναδιοργάνωση ανθρώπινου δυναμικού θα βασιστεί στα εξής: α. Σύσταση νέων κλάδων προσωπικού.
β. Πρόβλεψη προσόντων για τους κλάδους προσωπικού του επιτελικού κράτους.
γ. Καθηκοντολόγιο των υπαλλήλων του επιτελικού κράτους και εξουσιοδότηση για τη σύνταξη κλαδολογίου.
δ. Ενδυνάμωση της κινητικότητας του προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :